Voor de camera: tips

Zelf sta ik vele malen liever achter dan voor de camera. Ik begrijp dan ook goed dat het niet voor iedereen gemakkelijk voelt om een rol te vervullen in een video. Met deze tips uit de praktijk maak je het voor jezelf én de makers zo makkelijk en relaxed mogelijk om gefilmd te worden.

Om te beginnen: word niet nerveus. Je bent niet voor niets gevraagd. De opdrachtgever of producent heeft er goed over nagedacht en kwam uiteindelijk uit bij jou. Je hebt dus iets wezenlijks toe te voegen: of dat nou jouw unieke kijk op de zaken is, of je ervaring met het onderwerp.

Vraag vooraf om een duidelijke briefing, zodat je weet wat er van je verwacht wordt. En neem vervolgens de tijd om je goed voor te bereiden.

Op de draaidag zijn korte antwoorden op de vragen vaak het beste, probeer er geen toespraak van te maken. Als het een interview is, helpt het om dicht bij jezelf te blijven om het zo persoonlijk mogelijk te houden. Voor jezelf, en voor de makers, is het handig en fijn om jezelf de vraag nog eens hardop te stellen, voordat je een antwoord geeft. Haal diep adem voordat je begint met praten. Als je klaar bent met praten, blijf dan nog een paar seconden naar je focuspunt kijken: in de camera of naar de interviewer. De meeste mensen zijn geneigd om meteen feedback te vragen, maar voor het eindresultaat van de video is het beter daar een paar tellen mee te wachten.

Een filmopname neemt tijd in beslag, soms meer dan je denkt. Er komt nu eenmaal veel bij kijken als je voor het perfecte plaatje gaat. Heb geduld en bedenk dat het ook in jouw voordeel is om goed te worden uitgelicht. Kijk niet vreemd op als we met een poederdoos tevoorschijn komen. Dit is bedoeld tegen een glanzende huid. Met al die lampen op je gezicht geen overbodige luxe. We hebben maar 1 kans, en die moeten we goed benutten.

Tenslotte, niet geheel onbelangrijk: what to wear? Vermijd kleren met een gedetailleerd patroon, zoals smalle streepjes of vakjes, dit komt meestal niet goed over op beeld. Effen kleuren werken het best. Daarop is een belangrijke uitzondering belangrijk: effen groen. Die kleur verdwijnt volledig op beeld als je voor een greenscreen gefilmd wordt, niet het effect waar je voor wilt gaan.

Armbanden en andere sieraden die geluid maken zijn niet handig om tijdens de draaidag te dragen. Meestal krijg je ook een microfoontje opgespeld, deze kun je verbloemen door een jasje of colbertje te dragen.

En voor alle mannen die niet met een ‘5-uur schaduw’ in beeld willen komen: neem je scheermes of apparaat mee als je later op de dag gefilmd wordt.